11. 02. 2024

Jak funguje ženský cyklus, co v jeho rámci dělat v tréninku, jak skutečně působí antikoncepce a mnoho dalšího

To byla témata prvního z řady seminářů na téma žena ve sportu, kterou realizovala KAAO v pátek 9. 2. v Ostravě. Na 70 účastníků z řad atletů, atletických trenérů, ale i zástupců dalších sportů mělo k dispozici odborníky z praxe s dlouholetými zkušenostmi, kteří otevřeně hovořili o rizicích vysoké sportovní zátěže primárně pro dívčí a ženský organismus a psychiku, ale dotkly se i rozměrů, které jsou pro obě pohlaví společné. 

Kromě souvislostí, které nejsou často vnímány jak sportovní veřejností, tak úzce specializovanými lékaři, a jejichž nerespektování má fatální důsledky na život dívek a žen „po kariéře" (a vlastně i jejich rodin a partnerů), byly představeny způsoby možných kompenzačních přístupů, péče o extrémně zatížený organismus a nutriční podporu. 

Zkušená lékařka s téměř dvacetiletou psychosomatickou praxí zaměřenou na psycho-gynekologii Helena Máslová otevřela témata fyziologického i duševního vývoje dívek v psychosomatických souvislostech, Nikola Vojtášková, fyzioterapeutka specializovaná na gynekologickou fyzioterapii sdílela zkušenosti ze své vlastní praxe s vrcholovými sportovkyněmi i extrémně zatíženými holčičkami, dívkami i jejich rodiči a trenéry. K souvislostem podpory ženského zdraví v maximální sportovní zátěži v různém věku představil přístupy v oblasti nutrice zaměřené na nepostradatelní mikronutrienty v hlubokých souvislostech naturopat a specialista na nutrici Lukáš Bulín. Hovořilo se o menstruaci, ovulaci, typu tréninku, zátěže a druhu přípravy v různých obdobích měsíčního cyklu, padla mnohá doporučení. Zodpovězeno bylo množství otázek.

Celý obraz nutnosti přijetí odlišného přístupu a vhodné, otevřené komunikace mezi sportovkyněmi, trenéry, jejich rodiči i kolegy ze sportovních klubů rámovala po celou dobu profesionální  moderací a sdílením vlastních zkušeností Šárka Strachová, nejúspěšnější lyžařka v alpských disciplínách v české i československé historii, jíž sportování  na nejvyšší světové úrovni přivedlo na hranici života a smrti kolapsem organismu, a kterou změna přístupu dokázala vrátit do hry jak ve vrcholovém sportu, tak v dalším osobním životě. Pro přítomné sportovce a trenéry bylo nesmírně cenné už samotné setkání se sportovkyní, které dosáhla na vrchol ve svém sportu a nyní pokračuje jako úspěšná manažerka kliniky celostní a sportovní medicíny. A zároveň si věnuje svůj čas sdílení osobních zkušeností pro zlepšení přístupu k vrcholovému sportu na všech stranách. Koneckonců jen sportovec v dobré psychické i fyzické kondici dokáže dlouhodobě podávat skvělé výkony. A právě vytváření podmínek pro takový rozvoj talentů je cílem KAAO.